Dertien Dakar-overwinningen…
Dat is het welhaast onvoorstelbare palmares van Stéphane Peterhansel (zes keer op de motor en zeven maal met de auto). Hij schreef de (overigens tamelijk rampzalig verlopen) editie van dit jaar op zijn naam, net als in 2016 met een Peugeot. De Nederlanders (of moeten we Brabanders zeggen..?) leverden ditmaal geen aansprekende prestaties; Gerard de Rooy werd 3e. Daar kon de door de gebroeders Coronel in grote hoeveelheden meegebrachte smeerkaas van Eru kennelijk niets aan veranderen. En dat terwijl we in Nederland toch wel een beetje regen zijn gewend.
De 2017-editie zou de zwaarste Dakar-rally in tijden worden, zo had de organisatie plechtig beloofd. Maar juist de ‘monster-etappes’ waar de mannen van jongens gescheiden zouden worden, moesten door wateroverlast worden afgelast. De deelnemers willen meer woestijn, meer zandduinen. Om weer dat echte, warme Afrika-gevoel te krijgen; in kille regen over Zuid-Amerikaanse hoogvlakten naar Buenos Aires scheuren is het kennelijk toch niet helemaal.
‘Le Dakar’ heeft bovendien last van concurrentie. Er zijn tegenwoordig meer van dit soort avontuurlijke rally’s en het deelnemersveld is langzaam maar zeker behoorlijk uitgedund: 30-40 procent kleiner dan in de hoogtijdagen van deze heus wel legendarische woestijnrace. Toch best jammer, hoewel de mooie plaatjes er vooralsnog niet al te zeer onder lijden; het blijft prettig kijkvoer tijdens die toch wat naargeestige eerste januaridagen. Wél bekruipt me het gevoel dat Dakar-overwinningen de laatste jaren min of meer te koop zijn, in die zin dat de autofabrikant die bereid is er een stevig budget voor vrij te maken ‘ijs en weder dienende’ tijdens de jaarwisseling reeds op de onoverwinnelijkheid van hun strijdgereedschap kan proosten. Ik verdenk de Fransen er van zulks zowel met de 2008 DKR als met de 3008 DKR te hebben gedaan. Het zijn sowieso stevige champagnedrinkers. En een week vóór de finish van Dakar 2017 zag ik de Mad Max-achtige machine onmiskenbaar als een winnaar poseren in de ‘Peugeot Avenue’ te Parijs, de recentelijk verfraaide showroom aan de Champs-Élysées. Vive la France!