De minimalistische Fiat Panda (1980-2003) kreeg in 2003 een langverwachte opvolger. Hij werd groter, kreeg sterkere motoren, een beter afwerkingsniveau en up-to-date veiligheid. Dit alles leidde in 2004 tot de titel Auto van het Jaar. Nieuw was de Panda van de tweede generatie dus zeer geslaagd, maar wat kun je van dit model als occasion verwachten?
Ondanks zijn lengte van 3,54 meter is de tweede Fiat Panda gezegend met vier portieren, twee meer dan zijn voorganger. Ook nieuw is het feit dat de Panda voor het eerst leverbaar was met een dieselmotor. Er waren alleen viercilinders leverbaar, terwijl tegenwoordig in dit segment een driecilinder heel gewoon is. Dat maakt dat je als koper nu heel bewust een keuze kunt maken tussen de verschillende karakteristieken van deze twee motortypen. Een driecilinder heeft een onregelmatiger motorloop met de daarbij behorende trilling en roffel, maar zal over het algemeen net wat zuiniger zijn dan een vierpitter.
Benzine, diesel of... aardgas
De benzinemotoren in de Panda leveren 54 tot 100 pk. De 1,3-liter diesel heeft een vermogen van 69 of (met het vanaf 2006 leverbare optionele roetfiler) 75 pk. Een tweede nieuwe motorvariant was de Panda op aardgas. Deze Fiat Panda Natural Power gedoopte uitvoering levert 52 pk. Tot slot was er zelfs een versie met vierwielaandrijving, simpelweg Fiat Panda 4x4 genoemd. De benzineversies verbruiken gemiddeld 6-6,5 l/100 km, de diesel haalt probleemloos 4,5 l/100 km.
ABS en airbags standaard
Ondanks de eenvoud van het model waren op de basisuitvoering zaken als ABS en twee airbags standaard. Zij-airbags, gordijn-airbags en ESP waren op duurdere uitvoeringen optioneel leverbaar. Bij de botsproeven van EuroNCAP haalde de Panda drie van de vijf sterren, een middelmatige score.
Gemiddelde kwaliteit, goede betrouwbaarheid
Op het gebied van kwaliteit geldt de tweede Fiat Panda ook als gemiddeld. Wel hebben de apk-keurmeesters meer dan gemiddeld schade aan de voorwielophanging geconstateerd. Ook lekken zowel de versnellingsbak als de motor nog wel eens olie. Verder valt bovenmatige roest aan de uitlaat negatief op, evenals lekkende schokdempers. Tot slot komt, zoals zoveel auto's, ook de Panda niet onder elektronicaproblemen uit. De wegenwacht is echter zeer positief over de kleine Italiaan en noteert hem regelmatig in de top tien van betrouwbaarste modellen in zijn klasse. Concluderend is de betrouwbaarheid van de Panda goed.
Tweedehands Fiat Panda
Op Marktplaats staan een kleine 1.000 Fiat Panda occasions van de tweede generatie te koop. Als je naar een tweedehands auto in deze klasse op zoek bent, kun je ook een van de vele concurrenten van de Fiat Panda overwegen. Dat zijn onder meer de
Renault Twingo, de Suzuki Alto, de
Hyundai i10 en de Chevrolet Spark. Later in de levenscyclus van de Panda kwam daar nog het trio Citroën C1, Peugeot 107 en Toyota Aygo bij.