Krijg je voor het eerst een gezin – of krijg je gezinsuitbreiding – en wordt het tijd om je tweezitter, stadsauto, of snelle coupé in te ruilen? Lees dan eerst deze handige tips door om je te helpen bij je keuze.
Als je op zoek gaat naar een gezinsauto, zijn er verschillende zaken die met name aandacht verdienen. Wij vertellen je waar je bovenal op moet letten.
In het kort:
Ruimte: vijf portieren zijn makkelijk. Ga daarom voor een vijfdeurs hatchback, een stationswagon, een MPV of een SUV.
Veiligheid: Kijk naar ABS, ESP, airbags, parkeersensoren, achteruitrijcamera, automatisch remsysteem, rijbaanassistent, Isofix bevestigingspunten voor kinderzitjes.
Praktische opties: Opbergvakken, aansluitmogelijkheden, leren of donkere bekleding.
1. Ruimte en toegankelijkheid
Laten we wel wezen: dé reden dat je een gezinsauto gaat uitzoeken, is dat je (extra) ruimte nodig hebt. In eerste instantie voor (meer) mensen, maar aardig wat plek voor bagage is ook meegenomen. Maar naar wat voor type auto moet je dan op zoek gaan?
Vijf portieren
Heb je de keuze, kies dan voor vijf in plaats van drie portieren. Om met drie deuren steeds de stoel naar voren te moeten klappen om achterin in te stappen, of een autostoeltje op de achterbank te zetten, is veel gedoe. En zelfs als je (even) geen kinderen te vervoeren hebt, maar wel bagage kwijt wilt, is veel handiger om dit via het achterportier te doen.
Liever een hatchback
Een sedan, die zich kenmerkt door een aparte, van het passagiersgedeelte afgesloten, kofferbak, oogt vaak groter, maar schijn bedriegt. Een hatchback, waarbij de gehele achterkant - inclusief achterraam - bij het openen omhoog komt, biedt meer ruimte achterin. Helemaal als de hoedenplank wordt verwijderd en de achterbank neer wordt geklapt. Daarbij is de bagageruimte ook beter toegankelijk, en til je er bijvoorbeeld makkelijker een kinderwagen of buggy in. Trouwens altijd een goed idee om de kinderwagen bij het kopen mee te nemen, om te zien of het allemaal goed past.
Liever een MPV dan een stationwagon
Voor extra bagageruimte is een stationwagon handig, die gewoon een wat langer doorlopende (en vaak minder steil aflopende) achterkant heeft, maar verder biedt hij weinig voordelen boven een hatchback. Als het er echt om gaat dat meerdere kinderen meer ruimte hebben en makkelijk(er) de auto in en uit te kunnen, dan is een zogenaamde MPV (Multi Purpose Vehicle) een mooie oplossing. Deze auto’s zijn ideaal voor het vervoeren van (veel) mensen, en het plaatsen van kinderen of autostoeltjes, onder meer door hun hogere instap en wijd openende portieren. Sommige MPV’s hebben zelfs schuifdeuren, wat bijvoorbeeld ideaal is op krappe (parkeer)plaatsen.
Helemaal als je drie kinderen in autostoeltjes kwijt moet, heb je bijna geen andere keuze. Vijf personen vervoer je moeiteloos en als je meer personen moet plaatsen, zijn er ook modellen voor zeven passagiers beschikbaar, met een kleine derde zitrij. Op deze rij kunnen dan wel uitsluitend (jonge) kinderen zitten, en het gaat doorgaans ten koste van de bagageruimte, maar het is goed te weten dat deze auto’s beschikbaar zijn.
Een SUV of crossover?
Een SUV (Sport Utility Vehicle) is ook nog een optie, voor mensen die de ruimte van een MPV wensen, maar hiernaast iets sportiever voor de dag willen komen en prijs stellen op een (nog) wat hogere zitpositie. Dit laatste kan fijn zijn voor een goed overzicht op de weg. Een crossover is dan weer een soort combinatie tussen een SUV en een hatchback, en neemt feitelijk alleen het uiterlijk en de hogere zit van een SUV over. Het voordeel is dat deze auto’s zich wat meer als een ‘normale’ auto laten besturen.
2. Veiligheid
Natuurlijk is veiligheid altijd een belangrijk punt om op te letten, maar helemaal als het om kleine kinderen gaat, is het goed om extra bij veiligheidsvoorzieningen stil te staan.
ABS en ESP
Als je plotseling hard moet remmen, is het goed om te beschikken over een auto met ABS (Anti Blokkeer Systeem) zodat je wat meer controle krijgt of houdt over je auto en hem sneller tot stilstand kunt brengen. ESP (Elektronisch Stabiliteits Programma) helpt om een auto beter op de weg te houden onder gladde omstandigheden.
Airbags
In bijna iedere auto – nieuw of occasion – zijn tegenwoordig wel airbags te vinden, maar hoe meer hoe beter. Je hebt inmiddels ook zij-airbags en gordijnairbags.
Ook is het goed om te controleren of je de airbag voor de bijrijder wel uit kunt schakelen. Dit is namelijk nodig als je een kinderstoel op de bijrijderstoel wilt plaatsen.
Parkeersensoren en achteruitrijcamera
Je kunt niet altijd goed zien wat, of erger nog: wie, er eventueel achter je auto staat bij het inparkeren. Het is een veilig idee om je hiervan bewust te kunnen zijn met hulpmiddelen als parkeersensoren of een achteruitrijcamera.
Automatisch remmen en op de baan blijven
Voor nieuwere modellen bestaan er ook veiligheidsopties als een noodremsysteem (om automatisch te kunnen afremmen of stoppen bij een dreigende aanrijding) en een rijbaanassistent, waarbij je een signaal krijgt als je van de baan dreigt te raken.
Isofix
Het gebruiken van een Isofix-aansluiting voor je kinderstoeltje (of de speciale basis van het kinderstoeltje) is niet alleen praktisch bij het in en uit de auto zetten van het stoeltje (het gaat heel snel!), de stoel zit ook nog eens rotsvast verankerd, wat natuurlijk extra veilig is.
3. Praktische opties
Als de ruimte en veiligheid in orde zijn, kun je aan opties gaan denken die misschien minder noodzakelijk zijn, maar wel zo handig voor een gezin.
Opbergvakken, tafeltjes
Veel mensen aan boord betekent veel losse spullen. Het is dan wel zo handig als er handige vakken in deuren en stoelen zitten, bekerhouders en bijvoorbeeld uitklaptafeltjes, om een en ander netjes kwijt te kunnen.
Aansluitingen
Geïntegreerde dvd-schermen zijn natuurlijk heel handig, maar verschillende aansluitmogelijkheden voor mp3-spelers, smartphones, beeldschermen en (spel)computers (ook achterin) zijn alvast een goed begin. Dan kun je ook zelf bepalen welke apparatuur je aansluit.
Bekleding
Met kinderen in je auto kan het snel een kliederboel worden. Leren bekleding is dan makkelijk schoon te maken. Ook zijn donkere kleuren aan te raden, waar je niet elk vlekje op ziet.